Kendini Açığa Vurmak

Merhaba arkadaşlar. Yine yazımın gelmesi biraz uzun sürdü kusura bakmayın, fakat o kadar yoğunum ki derslerden ötürü, fırsat buldukça yazmaya çalışıyorum:) yazmak çok rahatlatıyor insanı. Şimdi biraz bununla ilgili konuşacağım:)

Kendini açığa vurmak nedir ile başlayayım. Kendimizle ilgili gizli bir bilgiyi başka birine anlattığımızda kendimizi açığa vurmuş oluyoruz. İnsancıl psikologların çoğu kendini açığa vurmanın kişisel gelişim ve mutluluk ile ilişkili olduğunu düşünür. Ayrıca kişisel ilişkilerimizin gelişimi açısından da önemlidir. Tahmin edeceğiniz üzere kadınlar erkeklerden daha çok kendilerini açığa vururlar. Bunun nedeni erkeklerin büyürken öğrendiği o toplumsal cinsiyet normlarıdır maalesef. Erkekler kendilerini açığa vurmanın uygun bir davranış olmadığını düşünür, böyle öğrenirler. Ama kendimizi açığa vurma hem psikolojik hem de fiziksel sağlığımız açısından çok önemlidir. Evet erkeklerr, duydunuz! Artık siz de kendinizi daha fazla açığa vurmalısınız:))


Bize karşı kendini açığa vuran birine nasıl tepki göstermeliyiz peki? Bir kere onu koşulsuz kabul ettiğimizi göstermeliyiz. Ona tavsiye vermemeliyiz, onu yönlendirmemelyiz. Biz sadece dinleyiciyiz, unutmayın. Ve karşımızdakine onu her daim kabul ettiğimizi ve sevdiğimizi hissettirmeliyiz:)

Peki sarsıcı deneyimler?
 Araştırmalar gösteriyor ki sarsıcı deneyimlerimizi açığa vurmak bizim psikolojik sağlığımız için çok önemli. Onları da açığa vurmalı, güvendiklerimizle paylaşmalıyız. Eğer bunu yapmak istemiyorsanız, yazın. Evet duydunuz. Yazın. Sarsıcı denetimlerini yazan bireylerin bağışıklık sistemlerinin güçlendiği araştırma bulguları arasındadır. Yazdığımız zaman olaylar somutlaşır, duygularımızı düzenlememiz kolaylaşır. Travmalarla bile daha kolay başa çıkabiliriz:)



Kaynak kitabımı da göstereyim ki intihal yapmış olmayayım değil mi :) finallere çalışırken bana ilginç gelen bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Umarım keyifle okursunuz...

Kendimizi rahat açığa vurduğumuz, sağlıklı ve musmutlu günler dileğiyle...

Yorumlar

  1. Kendimi açığa vurmayı sevmem. Sakladıklarımı, bazen kendime bile itiraf edemediklerimi başkalarına açık etmekten hoşlanmam. Ama zaman zaman boşluğa düşüp bi anda döküldüğüm, herşeyi açığa vurduğum olur her insan gibi. Teşekkürler bu güzel yazı için. Finallerde başarılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aslında sizin gibiyim. Kendimizi zor açığa vurduğumuz için çok fazla zarar görüyoruz aslında, biraz denemeliyiz bence:) yorumunuz ve güzel dileğiniz için teşekkür ederim:)

      Sil
  2. her zaman dışa vuran insan kazanıyor içine atınca hasta oluyor çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, dışadönük insanlar daha mutlu oluyor hep:)

      Sil
  3. İçim dışım bir.İçi dışı bir olanı severim.
    Mevlananın güzel sözü geldi aklıma;
    Göründüğün gibi ol...
    Güzel bir analiz yazısı olmuş.Kalemine yüreğine sağlık editör

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzeli:) evet çok doğru, ama bunu yapmak kimi zaman zor olabiliyor. Her zaman yapabiliyorsanız ne mutlu size, çok teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Anlatmanın gücün her zaman inanmışımdir. Hiç bir yere anlatamazsan dağa taşa anlat diye bosuna demiyorlar :) Kesinlikle doğru bir yazı olduğunu düşünüyorum. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, anlatmak, yazmak sihirli gibi... insan birden çözülüveriyor, kimi zaman kendi kendini çözüyor. teşekkür ederim yorumunuz için:)

      Sil
  5. Tabi içininde dışınında bir olması iyi bir şey ama kimi zaman duygularımıza yenik düşebiliyor gereksiz bir şeyi bile içimize atabiliyoruz.Teşekkür ederim bilgilendirme için. İçimize atmak yerine yazmayı hiç düşünmemiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle... bir nebze faydalı olabildiysem ne mutlu bana:) teşekkür ederim yorumunuz için

      Sil
  6. Açığa vuracağın kişiye göre değişir ama şu devirde her şey kendi içinde kalsa daha iyi sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki öyle kişiye göre değişir fakat en çok güvendiklerimize kendimizi açabiliriz bence:)

      Sil
  7. Bence de erkeklerin kendilerini açığa vurmaları faydalı olacaktır. Yoksa erkekler her şeyi içine attıklarından erkenden öbür aleme göçüyorlar Edanur Hanım, olan da yalnız kalan kadınlara oluyor tabii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru söylüyorsunuz, gerçekten bu tarz nedenlerden dolayı genelde kadınların ömürleri erkeklerden daha uzun:)

      Sil
  8. Sağlam karekter olduğundan açığa vermez erkekler içindekilier

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar cinsiyetçi bir yorum:)) kadınların karakteri sağlam değil mi yani:)) toplumsal normlar yüzünden erkekler içindekileri dışarı yansıtamıyor aslında böyle olmaması gerek herkesin duyguları vardır ve herkes onları paylaşmalıdır ki başaçıkabilelim:) yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  9. Açığa vurmayan, içine atan kimselerin fiziksel ve ruhsal yönden olumsuz etkilendiği bir gerçek. Ama gel de bunu bana anlat. Hani derler ya kol kırılır yen içinde kalır, kan kusup kızılcık şerbeti içmek, işte bu atasözleri felsefemdir. :) Çok nadiren anlatırım bazı şeyleri. Yanlış yapıyorum galiba. Güzel bir paylaşım olmuş yine teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış yapıyorsunuz demek hoş olmaz, fakat psikolojik iyikik haliniz için duygularınızı başkalarıyla paylaşmanın önemli olduğunu belirtmeliyim:) çok teşekkür ederim değerki yorumunuz için:)

      Sil
  10. defterine sen mi bizi yazarsın yoksa biz mi kendimizi yazdıralım :) güzel yazı sayfama da beklerim https://konuloji.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar,sizi yeni keşif ettim.Blogunuzu sevdim.Takip ve izlemeye aldım.Bana da beklerim(tariflimutfak/sibelinyemekleri).Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  12. Sitenizi yeni fark ettim ve hemen takibe aldım, insana davet sitesine de beklerim, geniş kitleler oluşturmak daima güzeldir...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar